Poljoprivredna apoteka online po vašoj meri

Pegavost lišća višnje – Blumeriella jaapii

POJAVA, RASPROSTRANJENOST I ŠTETNOST

Jedna je od ekonomski najznačajnijih bolesti višnje i trešnje pogotovo u zemljama vlažnije klime. I posle monilije je na drugom mestu po štetnosti za višnju i trešnju.
Bolest prouzrokuje prevremeno masovno opadanje lišća koje prouzrokuje opšte slabljenje voća, što može da dovede do sušenja voćaka posle višegodišnje pojave. Plodovi neravnomerno sazrevaju usled ove bolesti, takođe se i rodni pupoljci ređe formiraju.
U rasadničkoj proizvodnji jedna je od najopasnijih bolesti višnje i trešnje jer rana defolijacija usled zaraze ovom bolešću dovodi do slabijeg sazrevanja lastara i izmrzavanja.


SIMPTOMI BOLESTI

Simptomi se javljaju u vidu sitnih, okruglih mrkoljubičastih pega koja se obrazuju na licu lista. Pege se obrazuju krajem maja i početkom juna. Tkivo u okviru pega nekrotira i ponekad ispada. U slučaju jake zaraze lišće se suši i masovno opada.
Lisne peteljke i plodovi su ređe zaraženi.


CIKLUS RAZVOJA

Bolest se uočava 6-7 nedelja od precvetavanja u uslovima kišovitog vremena. Infekcija se vrši kroz lice lista i tako parazitira.
Mlado lišće može biti zaraženo od samog pojavljivanja iz pupoljka, ali sa starenjem ono postaje otpornije.


MERE ZAŠTITE

Kao preventivna mera preporučuje se sakupljanje i spaljivanje zaraženog opalog lišća ili njihovo duboko zaoravanje.
Od fungicida za subijanje pegavosti koriste se preparati na bazi: Dodina (Agrodin 65 WP, Syllit 400SC) , Mankozeba (Prevent 80 WP, Manfil, Mankogal, Mankosav), Ditianona (Kanton 700 WG, Fiesta, Delan, AlcobanGalileo, )…


NAPOMENA

Bolest koja ostavlja veoma neprijatne posledice. Rani gubitak lišća utiče na kvalitet i prinos višnje i trešnje. Pored toga višnja se u zadnje vreme često bere tresačima gde i manja zarara komplikuje posao. Prilikom tresenja opada i lišče koje opet otežava čišćenje ploda.
Mi se protiv pegavosti lista borimo isključivo preventivno. Kada ona zarazi neki list mi smo bitku izgubili.
Biljka mora biti isprskana gore pomenutima preparatima pre svakog kišnog perioda.

napisao: vinar

Napisao: Vojislav Savić, dipl. ing. za zaštitu bilja.