Poljoprivredna apoteka online po vašoj meri

Jesenja primena bakra u voćnjacima

Tretiranje voćnjaka u jesen nakon završetka vegetacije je veoma bitna mera koja nam omogućava da biljku kvalitetno zaštitimo u periodu mirovanja.

Ova mera je bitna za sve voćne vrste a naročito za koštičavo voće, maline, kupune…

Osnovni cilj ovog tretmana je da se izvrši površinska dezinfekcija biljke a naročito ožiljaka koji nastaju opadanjem lišća.

Kad i kako treba izvršiti tretman:


1 - kada opadne više od 50% lišća. Ako bi smo radili prskanje ranije (dosta lista na stablu) veliki deo bakra bi završio na listovima koji bi kasnije opali. Medjutim ako imamo nešto lista (manje od 50%) to nije veliki problem. Prilikom nanošenja preparata na biljku kapi se najviše zadržavaju izmedju grančice i lisne drške. Nakon opadanja lista, prilikom prvih padavina, bakar se spušta u ranu.

2 - Temperatura je bitan faktor koji ograničava ovaj tretman. Po nekim autorima bakarne preparate ne treba raditi ispod 5 stepeni a po nekim ispod 8 stepeni celzijusa. Lično mislim da se treba pridržavati viših temperatura (8 i više ). Iz tog razloga tretmane obavljati u najtolplijem delu dana. Bitno je da nam se preparat osuši do večeri kad se temperature mogu približiti nuli ili čak pasti ispod nje.

3 – Količina vode koja se troši po hektaru pre svega zavisi od uzrasta biljke, opreme sa kojom vršimo tretiranje (atomizeri i prskalice) i načinom na koji ih koristimo (putem creva ili atomizerom). Bilo kako bilo mi moramo biljku okupati tj da nakon našeg prolaska biljka bude sa svih strana okvašena. Ovo se može postići od nekoliko stotina litara za mladje biljke pa do 1000 i preko 1000 litara po hektaru kod starijih voćnjaka sa visokim uzgojnim oblikom. Bitno je postići gore pomenuti cilj (da biljka bude sa svih strana okvašena).

4 - Za jesenje i zimske tretmane treba koristiti približno duplu letnju koncentraciju preparata. Što se tiče breskve i nektarine treba ići sa jačom koncentracijom (i do 1,5 puta većom koncentracijom od letnje primene.


5 – Koji oblik bakra koristiti?

Po nekim autorima za jesenje i zimske tretmane, tj kada nemamo zelene mase, treba koristiti preparate sa bakar oksihlorida (CuproCafaro, Neoram, Cuprozin...) jer je agresivniji.

Bakar hidroksid (Blauvit, Funguran, Kocid…) je nežniji preparat, za koji neki stručnjaci tvrde, da bolje radi erviniju. Takodje ga je bolje koristiti u proleće ili tokom vegetacije (gde je to moguće).


U svakom slučaju nemojte propustati jesenje tretiranje bakrom. Opredeliti se za bilo koje bakarno sredstvo je bolje nego propustiti ovo prskanje. Normalno, ako nam priroda to dopusti.

napisao vrabac

Napisao: Vojislav Savić, dipl. ing. za zaštitu bilja.