loading-img

Siva trulež grožđa – Botrytis cinerea

POJAVA, RASPROSTRANJENOST I ŠTETE


Siva trulež grožđa zajedno sa plamenjačom i pepelnicom čini najštetnije bolesti vinove loze. Štete od ove bolesti mogu biti veoma velike naročito kada u periodu od šarka do berbe često padaju kiše.
Najosetljivije su vinske sorte vinove loze, jer ova bolest smanjuje kvalitet groždja, sadržaj šećera, a samim tim i kvalitet samog vina.

SIMPTOMI BOLESTI


Simptomi se javljaju isključivo na bobicama, na kojima nastaju crvenkaste pege kod crnih sorti, a svetle kod belih sorti, zatim se pokožica razmekšava i ljušti.
U veoma vlažnim uslovima na bobicama se javlja obilna siva plesan. Infekcija bolesti međutim nastaje mnogo ranije, u periodu cvetanja pa i ranije i zato se zaštiti ove bolesti treba posvetiti posebna pažnja.

CIKLUS RAZVOJA


Zaraza sivom plesni kreće pri kišovitim uslovima od polovine aprila do kraja maja. Bolest se prenosi kišnim kapima na kraća, a vetrom na duža rastojanja. Do infekcije uglavnom dolazi putem rana na biljci.
Značajna oštećenja bobica nastaju od larvi štetočine grožđanog moljca. Bolest prezimljava u drvenastim lastarima.

MERE ZAŠTITE

Mere zaštite mogu biti agrotehničke i hemijske. Od agrotehničkih mera preporučuje se da se vinogradi podižu na promajnim mestima, da se uzgajaju manje bujne sorte, da se pravilno orezuje i umereno djubri.

Što se hemijske zaštite tiče koriste se preparati na bazi aktivnih materija: Pirimtanil (Botus SC 400, Pehar, Pyrus 400 SC), Iprodion (Dional), Ciprodinil+Fludioksonil ( Switch 62,5 WG, Enygma 62,5 WG), Fenheksamid ( Teldor 500 SC)...

 

NAPOMENA

Ovoj bolesti ne treba dozvoliti da uopšte udje u vinograd. U tu svrhi izvodimo tri tretmana. Prvi odmah posle cvetanja, drugi pred zatvaranje grozda, treći u šarku. Neki proizvodjači rade i pre cvetanja. Bitno je da u sazrevanju imamo zdrav grozd jer zbog karence nemamo preparate sa kojima možemo da reagujemo. Ovo je veoma bitno za vinske sorte.

napisao:vinar