Crna trulež grožđa – Guignardia bidwellii
POSETITE STRANICE: Apoteka; Voćarstvo; Vinogradarstvo; Povrtarstvo; Ratarstvo
POJAVA, RASPROSTRANJENOST I ŠTETE
Ova bolest predstavlja jednu od najznačajnijih bolesti vinove loze u uslovima vlažnije klime tokom vegetacionog perioda. Kod nas je ova gljiva prisutna, i može u povoljnim godinama izazvati značajne štete.
SIMPTOMI
Mogu biti napadnuti svi mladi delovi vinove loze: listovi, drške,
lastari i šepurina. Simptomi se uočavaju na listovima i bobicama
u proleće i početkom leta u vidu malih okruglih pega 2-10mm u
prečniku.
Na bobicama zaraza se ispoljava u vidu sitnih, bledo smeđih pega
prečnika 1mm, koje zatim postaju crvenkasto mrke i brzo se
rašire. Ceo grozd može biti zahvaćen bolešću.
CIKLUS RAZVOJA
Gljiva prezimljava na mumificiranim bobicama, koje u jesen ostaju na čokotu ili padaju na površinu zemljišta. U proleće nakon kišovitog vremena vrši se zaraza zelenih organa i zelenih bobica. Najveći izvor zaraze ostvaruje se kada lastari dostignu visinu 10-20cm, a bobice od precvetavanja pa do početka zrenja. Bolest se najčešće prenosi vetrom.
MERE ZAŠTITE
Od agrotehničnih mera borbe najznačajnije je uklanjanje mumificiranih bobica i grozdova, i zaoravati ih pri obradi zemljišta.
Hemijske mere borbe su korišćenje protektivnih fungicida bazi: Bakra ( Nordox 75 WG, Kocide 2000, Neoram 37.5 WG ), Mankozeba ( Prevent 80 WP ), Cirama ( Fitociram 75 S ), Folpeta (Solofol)… Zaštita loze vrši se kada lastari dostignu dužinu od 10 do 15 cm i traje do početka zrenja.
NAPOMENA
Neprijatna bolest koja može izazavati propadanje celokupnih grozdića. Mora se suzbijati isklučivo preventivno. U kišnom proleću krenuti sa prvim tretmanima još kada su lastari 5cm. Kasnije upotrebom preparata za plamenjaču vršimo zaštitu i protiv ove bolesti.
napisao: vrabac