loading-img

Pepelnica strnih žita – Erysiphe graminis

POJAVA RASPROSTRANJENOST I ŠTETE

Pepelnica strnih žita je stalno prisutna bolest u našem regionu. To prvenstveno zavisi od osetljivosti gajenih sorti i od uslova gajenja pšenice.
Zaražene biljke su manje u porastu, otežana im je fotosinteza što dovodi do smanjenja prinosa i pogoršanja kvaliteta zrna. Bolest se razvija pri umereno toplom, suvom i vetrovitom vremenu. Značajne štete nastaju i na ječmu.


SIMPTOMI BOLESTI
Na početku razvoja bolesti simptomi su teško uočljivi. Najpre se zaraza vrši na donjem delu stabla gde je usev najgušći. Nakon toga zahvata list i širi se postepeno ka gornjim delovima biljaka. Na zaraženim mestima razvija se bela pahuljasta navlaka. Pri jakim zarazama i klas može biti zaražen.


CIKLUS RAZVOJA
Primarna zaraza pepelnicom događa se u jesen, a zaraza može da se ostvari i u prolećnom periodu pa sve do mlečne faze zrelosti. Blage i kratke zime pogoduju prezimljavanju bolesti na mladim biljkama, a suprotno tome ako je zima oštra i duga, a proleće hladno i vlažno pepelnica slabo napreduje. Ako je tokom marta i aprila vreme toplo i suvo pepelnica se intenzivno razvija.
Ako je predkultura takođe bila pšenica bolest će se znatno ranije razviti. Takođe treba napomenuti da zbog mogućnosti jesenje zaraze kod ranijih rokova setve mogućnost zaraze je znatno veća. Većoj zarazi doprinosi i gušći sklop setve, onda đubrenje azotnim djubrivima povećava rizik od zaraze, dok kalijumova đubriva smanjuju zarazu.


MERE ZAŠTITE
Od preventivnih mera treba sejati manje osetljive sorte, zatim voditi računa o plodoredu, optimalan rok setve (ne sejati pšenicu u prvim rokovima).
Hemijsko suzbijanje pepelnice treba vršiti ako se proceni da će zaraza preći na gornji deo biljke list zastavičar i klas. Tretiranje semena takođe može smanjiti potencijal zaraze.
Od fungicida koriste se preparati sa dve aktivne materije koje ujedno štite usev i od drugih obolenja (rđe, pegavosti lišća i fuzarioze klasa). To su fungicidi na bazi: Flutriafola, Tebukonazol (Tebusha 25% EW), Propikonazol (Tilt 250 ECTenor 250 EC), Prohloraz (Mirage 45 EC, Prohloraz 45 EC,) Tebukonazol+Triadimenol+Spiroksamin (Falcon EC 460)...

napisao: vinar

 

Izdvajamo iz ponude