loading-img

Lisna rđa pšenice – Puccinia recondita Roberge

Lisna rđa pšenice – Puccinia recondita Roberge

POJAVA, RASPROSTRANJENOST I ŠTETE

Lisna rđa je najraširenije oboljenje pšenice u svetu i stalni je pratilac ove biljne vrste, kako kasnih ozimih, tako i jarih sorti.
Najveći intenzitet zaraze je početkom voštane zrelosti pšenice i u našoj zemlji je takođe veoma rasprostranjena bolest i pričinjava velike štete. Zbog rane zaraze listova, zrna ostaju ne nalivena, što utiče na prinos i pogoršava kvalitet samog zrna.

SIMPTOMI BOLESTI

Najuočljiviji simptomi se pojavljuju na lišću i lisnim rukavcima biljaka. Mogu se javiti u svim stadijumima razvića. Pege na listovima su sitne, okruglaste, rđasto crvene.

CIKLUS RAZVOJA

Ovaj parazit najčešće prezimljava na mladim biljkama pšenice. U našim uslovima zaraza najčešće nastaje u proleće od cvetanja do mlečne zrelosti pšenice. Od zaraze pa do prvih vidljivih simptoma potrebno je 7-14 dana. Nakon blage zime mogu se očekivati jači napadi ove bolesti. Za širenje parazita u proleće pogoduje vlažno i toplo vreme. Optimalna temperatura je od 15-25°C.

MERE ZAŠTITE

Jedna od mera borbe protiv ove bolesti je gajenje visoko otpornih sorti pšenice. Od preventivnih mera borbe značajna je uništavanje samoniklih biljaka pšenice u jesen pre nicanja zasejane pšenice, zatim setva u optimalnim rokovima (ne suviše rano), zatim izbalansirano đubrenje i drugo.
Od hemijskih mera koriste se fungicidi na bazi Tebukonazol - (Akord, Tebusha, Buzz ultra DF, Tebukon..) , Propikonazola - ( Tilt, Taurus, Tenor, Presing… ) , Futriafola - (Impact, Fluoco…) i drugih...

Izdvajamo iz ponude