loading-img

Venturia (pegavost i krastavost) kruske – Venturia pirina


POJAVA, RASPROSTRANJENOST I ŠTETNOST

Ova bolest ja primaćena još u devetnaestom veku u Belgiji

Veoma je rasprostranjena u svim reonima gde se gaji kruška

Najveće štete izaziva na plodu koji gubi kvalitet i tržišnu vrednost. Nekada štete mogu biti i veće od venturie jabuke.


SIMPTOMI BOLESTI


Bolest je specijalizovana za krušku

Razvija se na listovima, plodovima, cvetovima, mladarima... Jedna od razlika izmedju venturije jabuke i kruške je u tome što se ova druga češće razvija na mladarima.

Pege se češće razvijaju na naličiju lista nego na licu. Pege su u početku sitne okruglaste maslinaste boje. Pege vremenom rastu i spajaju se a tkivo ispod njih odumire. Ukoliko je veći napad dolazi i do sušenja i opadanja lišća.

Ranije zaraženi plodovi zaostaju u porastu i dehormišu se. Kasnije zaraženi plodovi na sebi imaju pege su sitne i manje uočljive.

Na mladarima se pojavljuju plihovi i rane. Ova oštećenja, izazvana venturiom, otežavaju pravilan razvoj pomenutih te oni obično zimi izmrznu. Takodje pomenute povrede predstavljaju vrata za prodor drugih bolesti.


CIKLUS RAZVOJA


Venturia se održava na opalom lišću ali takodje i na zaraženim mladarima.

Za širenje ove bolesti pogoduje umereno toplo i vlažno vreme. U povoljnim vremenskim uslovima (smenjvanje toplih i kišnih intervala) tokom vegetacije dolazi do povećanja potencijala za napad venturije


MERE ZAŠTITE


Preventivne mere

Uzgoj otpornih sorti

Zaoravanjem opalog lišća

Rezidba – ukanjanje, iznošenje i uništavanje obolelih mladara


Hemiske mera

Od hemiskih sredstava mogu se koristiti preparati na bazi: Bakra (Nordox 75WGKocid 2000Neoram 37,5 WG), Mankozeba (Prevent 80 WP, Manfil), Kaptana (Metod 480SC, Capi, Captan, Primus), Cirama (Fitociram 75 S), Ditianona (Kanton 700 WG, Fiesta, Delan 700WG), Difenkonazola (DifcorVegas), Ciprodinila (Calcio 75 WGCormax).


NAPOMENA


Naj osetljivije faze za biljku su intenzivni porast. Zaraza u ovim fazama pravi najveće štete. Tretmane treba vršiti obavezno pre padavina. Ovo se izvodi iz razloga jer je najveći učinak u preventivnim delovanjem.

napisao: vrabac