loading-img

Njivski vijušac - Polygonum convolvulus - u voćnjacima

PRAKTIČNA PODELA: Širokolisni korov.


DUŽINA ŽIVOTNOG CIKLUSA: Jednogodišnja biljka.


RAZMNOŽAVANJE: Razmožava se semenom.


STANIŠTE: Najčešće raste na blago kiselim, rastresitim i vlažnim oranicama i plodnom zemljištu, livadama, voćnjacima i vinogradima.


ŠTETE: Nanosi štete u strnim žitima i ratarskim kulturama a naročito okopavinama (kukuruz, soja, suncokret...), leguminozama (lucerka, detelina...), povrtarskoj proizvodnji (paradajiz, paprika šargarepa, pasulj...) i u voćnjacima i vinogradima.
Svojim prisustvom zauzima prostor gajenoj biljci i njen je konkurent za hranljive materije i vodu. Zbog svega ovoga ovaj korov utiče na smanjenje prinosa i kvaliteta roda. 


SUZBIJANJE: Lakše se suzbija dok je u početnim fazama razvoja. Kada krene u vegetativni porast njegovo uništenje je mnogo teže.
Jedan od načina za subijanje ovog koraova je česta obrada zemljišta tokom vegetacije (freziranje, podrivanje…).

Hemijske mere: Ovaj korov je osetljiv na sledeće preparate koji sadrže aktivne materije:

Glifosat - za biljke starije od četiri godine, ne u malinama, kupinama i jagodama ( Glifol, Bingo...), Dikvat-dibromid - može i mladje od četiri godine (Didikvat, Dessicash 20% SL), Glifosinat-amonijum -može i mladje od četiri godine (Basta 15, Rugbi 15 SL),  Fluroksipir - oprezno jer je hormonski herbicid i deluje i isprarenjima, ne u malinama, kupinama i jagodama (BonacaLodin, Starane).

napisao: kapetan