loading-img

Majski gundelj - Melolontha sp. vocarstvo

OPIS


Majski gundelj je krupan trom tvrdokrilac. Duzine 20-30mm braon krila i crne glave i grudnog dela.

Jaja su okruglasta bela oko 2mm.

Larva, zavisno od uzrasta, moze biti velicine od nekoliko milimetara pa do 50mm. Telo ima povijen (zgrčen) oblik, bele do krem boje sa tamnim i zadebljalim zadnjim delom. Takodje ima naglasenu smedju glavu.


STETNOST


Ovo insekt napada veliki broj ratarskih, povrtarskih, vocarskih… biljnih vrsta
Hrani se liscem (odrasli insekt) i korenom (larva).
Najvece štete nanosi larva posto se hrani korenom biljaka. Obim štete zavisi od uzrasta larve i biljke kojom se ona hrani. Odrasla jedinka se hrani lišcem i štete koje ona nanosi su mnogo manje od štete koje izazivaju larve.


CIKLUS RAZVOJA


U aprilu ili maju se pojavljuje odrasla jedinka koja polaze jaja u zemljiste. Nakon piljenja larva provodi tri godine u zemljistu rastući i hraneći se korenom biljaka. Četvrte godine u proleće se ponovo pojavljuje novi odrasli insekt.


SUZBIJANJE

 

Preventivne mere borbe. Ovaj vid borbe protiv gundelja se zasniva na obradi zemljista kojom se larve izbacuju na površinu. Najveci efekat se postiže obradom u pozno prolece i u ranu jesen (ukoliko nije sušno)


Hemijske mere borbe. Hemijskim putem se suzbijaju larve u zemljištu. To se postize preparatima na bazi Bifentrina (Futocid EC), Hlorpirifosa (Galation extra)…


NAPOMENA


Tretiranje zemljišta se vrši ukoliko se primeti vece prisustvo larvi pre setve ili sadnje ratarskih, povrtarskih i voćarskih biljnih vrsta uz obavezno unošenje insekticida u zemljište obradom.

napisao:vrabac