loading-img

Kalcijum Karbonat

KALCIJUM KARBONAT (CaCO3)

Sve za vino i rakiju sto vam je potrebno mozete pogledati OVDE 

     Cesto se desava da vino ima veci sadrzaj kiselina od potrebnog. To je cesta pojava kada je godina kisna, hladna i bez sunca. Grozdje tada nije dovoljno sazrelo (nema dovoljno secera u sebi). Takva vina su kisela. Vinska kiselina je najjaca kiselina u vinu i ona je najodgovornija za takav ukus vina.

     Kalcijum karbonat se koristi za smanjivanje kiselina u vinu i mora biti bez ukusa i mirisa. Isti efekat se postize i kada se u vino ubaci obicna kreda ili krec, ali je ipak bolje kupiti kalcijum karbonat u prodavnicama koje imaju enolosku opremu.

     Nakon dodavanja u vino, najpre reaguje sa najjacom kiselinom, tacnije sa vinskom, a nakon toga i sa slabijim kiselinama (mlecna, jabucna). Medjutim, ona se dodaje samo u onolikoj meri da bi smanjila kiselinu do zeljenog nivoa ( uglavnom smanjuje samo sadrzaj vinske kiseline).

Primena:

     Prilikom dodavanja kalcijum karbonata potrebno je odrediti maksimalnu kolicinu. Ukoliko se desi da se doda veca kolicina od potrebne balans kiselina ce se skroz poremetiti i ono ce ostati bez ukusa. U svakom slucaju, bolje je po nekoliko puta dodavati po manju kolicinu od potrebne, nego dodati previse na samom pocetku.

     Koristi se tako sto se dodaje vinu postepeno, u nekoliko navrata, uz stalno mesanje. Intenzivno reaguje sa vinom, peni tako da je potrebno ostaviti i do 20% slobodnog prostora da ne bi „iskipelo“.

   65g/hl vina skida 1g ukupnih kiselina u vinu.

U asortimanu Agro Top VSG apoteke imamo pakovanja od : 1kg, 250g, 100g 

Popust

Popusti za registrovane korisnike

Ostvarite popust online kupovinom preko našeg sajta.

Za ukupan iznos računa:

  • do 5000 rsd nema popust
  • od 5000 - 30000 rsd popust je 2,5 %
  • preko 30000 popust je 5 %

Za porudžbine preko telefona vaze isti uslovi kao za online korisnike

Detaljne uslove kupovine možete naći ovde...